• Αρχική
  • ΜΔ
  • Αξιολόγηση
  • Μνήμη
  • Άλλες Δυσκολίες
  • Άρθρα-Ιστοσελίδες
  • Λογισμικά-Παιχνίδια
  • Μαθήματα

            Μαθησιακές Δυσκολίες: Όρος που τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστός ή άλλη μια ακόμα «ανακάλυψη» των επιτήδειων για να πλουτίσουν και να γλιτώσουν κάποιοι τις εξετάσεις; 

            Είναι γεγονός πως αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μαθησιακές Δυσκολίες (ΜΔ) πάντα συναντούσαμε στους μαθητές. Απλά παλιότερα δεν μπορούσαν να διαγνωστούν και ακόμα περισσότερο να αντιμετωπιστούν από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

            Τόσο με τη οργάνωση της Ειδικής Αγωγής στην εκπαίδευση, (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Τ.Ε., Ειδικά Σχολεία κ.λπ.), όσο και με την εξέλιξη των επιστημών και το καταιγισμό των πληροφοριών, ο όρος ΜΔ συναντάται όλο και πιο συχνά σε αυτό που λέμε εκπαιδευτική διαδικασία.

            Τίθεται όμως ένα ερώτημα: Είναι οι εκπαιδευτικοί έτοιμοι να διαγνώσουν ή να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις διαγνωσμένες Μ.Δ.; Κατά τη γνώμη μας όχι. Ακόμα και στα προγράμματα σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων σπάνια συναντάς διάγνωση και αντιμετώπιση Μ.Δ. Ας μη μιλήσουμε φυσικά για την ανύπαρκτη επιμόρφωση για αυτό το θέμα.

            Τι γίνεται λοιπόν σήμερα;

            Οι μαθητές μιας "τυπικής" σχολικής τάξης, αν αυτή δεν έχει υποστεί απαράδεκτες εξωτερικές παρεμβάσεις, έχουν μια συγκεκριμένη κατανομή ως προς τη σχολική τους επίδοση.Όποιος μαθητής αποκλίνει από την υπόλοιπη "τυπική" τάξη χαρακτηρίζεται ως μαθητής με Μ.Δ. ή ακόμα και Δυσλεκτικός και ή παραγκωνίζεται αμέσως ή παραπέμπεται (;) στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.και παραγκωνίζεται αργότερα. Εξαιρέσεις αποτελούν οι μαθητές σε σχολεία με Τμήματα Ένταξης, όπου αυτά λειτουργούν σωστά.

            Φυσικά και δεν είναι σωστό να αφορίζουμε τους πάντες και τα πάντα. Υπάρχουν και δάσκαλοι που τις περισσότερες φορές μόνοι τους επιμορφώνονται, αναζητούν λύσεις και παρεμβαίνουν αποτελεσματικά.

            Με τον παρόντα ιστότοπο δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αυτούς τους δασκάλους. Απευθυνόμαστε σε όλους, εκπαιδευτικούς και γονείς.

            Η ιστοσελίδα βασίζεται στη συλλογή πληροφοριών που αφορούν κυρίως τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών. Στόχος της είναι να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και γονείς να κατανοήσουν αρχικά τις βασικότερες μορφές των μαθησιακών δυσκολιών, στη συνέχεια να μπορέσουν στο μέτρο του δυνατού  να αξιολογήσουν τους μαθητές ή τα παιδιά τους αντίστοιχα και τέλος με απλά μέσα και εργαλεία να παρέμβουν στη μαθησιακή τους εξέλιξη.

            Η σελίδα είναι δομημένη ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους. Περιλαμβάνει ορισμούς, επιλεγμένα άρθρα και ιστοσελίδες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, καθώς και προτάσεις παρέμβασης. Ιδιαίτερα σημαντική για τους εκπαιδευτικούς είναι η συμπερίληψη προτάσεων που έχουν δοκιμαστεί πειραματικά στην τάξη και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

            Βασικό στοιχείο της σχεδίασης της ιστοσελίδας είναι η δυνατότητα ανανέωσης, κυρίως από τους εκπαιδευτικούς που θα τη χρησιμοποιούν με νέο υλικό, ιδέες, προτάσεις κ.λπ.

            Περιμένουμε λοιπόν τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας και το υλικό που μπορείτε να μας στείλετε, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

                                                                                                      Καλή πλοήγηση

                                                          Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας

                                                                   Χαράλαμπος Γούτσος